Lapsettomuus eli infertiliteetti tarkoittaa, että raskaus ei ole alkanut vuodessa, vaikka yhdyntöjä on ollut säännöllisesti. Tämäkin tarkoittaa että yhdyntä osuu optimaallisille päiville eli ovulaation aikaan.
Se mitä mitä itse voi tehdä ennen lääkärille menoa on tarkistaa omat terveystottumukset. Sekä ali- ja ylipaino heikentävät hedelmällisyyttä, joten painonhallintaan, terveelliseen ravitsemukseen ja sopivaan liikuntaan kannattaa molempien osapuolien panostaa. Tupakointi heikentää munasarjojen toimintaa sekä sperman laatua. Päivittäinen alkoholin käyttö voi johtaa siittiötuotannon häiriöön ja heikentää naisen hedelmällisyyttä. Raskautta toivottaessa pitäisi tupakointi lopettaa ja alkoholia nauttia vähäisesti.
Lääketieteellisiin hoitoihin lähdetään tutkimuksien jälkeen, joihin hakeutudutaan lääkärin vastaanoton kautta. Tutkimuksissa ensimmäisenä tutkitaan miehen sperma sekä naisen synnytyselimet gynekologisessa tutkimuksessa ja UÄ:ssä. Selvittelyä jatketaan tarvittaessa hormonimäärityksillä sekä munanjohtimien aukiolon varmistamisella. Hoito suunnitellaan aina yksilöllisesti. Joskus vaihtoehtona ovat adoptio, toiminen sijaisvanhempina tai jääminen lapsettomaksi. Suomessa ei vielä "kohdunvuokraus" ole sallittua.
Lapsettomuusongelman ennaltaehkäisyssä tärkeimpiä ovat sukupuoliteitse tarttuvien tautien ehkäisy ja tehokas hoito.
Vertaistukea: http://www.simpukka.info/
Kuva |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti