sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Vappuhulinat!

Vappu meni heittämällä ohitse, mutta mieleen jäi hyvät muistot ihanien ihmisien kesken:)

Vappuaatto aloitettiin työpäivän jälkeen tekemällä munkkeja. Simathan oli pullotettu jo hyvissä ajoin ja odottivat vain korkkausta! Itseasiassa, tämä oli ensimmäinen kerta allekirjoittaneelle kun piti valmistaa Vapun "sihijuomaa". Lopputulos oli makutuomareiden mukaan menestyvä, raikas ja liian nopeasti loppuva. Täytyy myöntää että itseä harmitti kyllä happojen puuttuminen. Monessa reseptissä lukee että pullot tulisi jättää löysällä korkilla tai kokonaan ilman, mutta kokeneempien siman keittäjien  mukaan optimaallisin hapokkuus tulee lasipullossa, jossa on tiivis korkki. Tietääkö kukaan miten on asian laita?


Vappurinkilät olivat parhaimpia ikinä, valitettavasti buffee-illallisen jälkeen napa ei enää paljoa herkkuja vetänyt. Illan ohjelmassa oli grillausta, karaokea ja lautapelejä. Intensiivinen keskustelu ruokapöydän ääressä oli myös jotain, mikä työ hymyn korviin.

Seuraavana päivänä, vappupäivänä, menimme isommalla porukalla piknikille, kuuntelimme musiikkia ja nautimme illasta elokuvista sekä hyvästä ruuasta.

Tässä vielä suosimani munkki- ja simareseptit:



40kpl:tta munkkeja
Tässä valmistui erä XXXL-munkkeja.

50  g hiivaa
5  dl maitoa
munaa
2  dl sokeria
2  tl suolaa
1-2  rkl kardemummaa
n. 16 dl (n. 1 kg) vehnäjauhoja
1 1/2  dl pehmeää voita
n.1 l                       rypsiöljyä   

 

Sokeroimiseen

hienoa sokeria+ vaniljasokeria 
Valmistusohje

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää munat, sokeri, mausteet ja osa jauhoista. Sekoita taikina tasaiseksi. Alusta vähitellen loput jauhot taikinaan, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Lisää viimeisenä pehmeä voi. Anna taikinan kohota peitettynä, vedolta suojattuna, kaksinkertaiseksi.
Aivan suussasulavia lopputuloksia!
Leivo taikinasta pikkupullia. Siirrä pullat uunipellille, jossa on leivinpaperi. Kohota pullat hyvin liinan alla. Muista tehdä kohonneisiin pullliin tehdään reikä ennen paistoa!
Kuumenna öljy padassa tai paksupohjaisessa teräskattilassa. Kokeile sen kuumuutta pienellä taikinan palalla. Öljy on riittävän kuumaa (170 - 180 asteista), jos taikina tulee kauniin ruskeaksi 1 - 2 minuutissa. Varo ylikuumenemista!
Paista muutama munkki kerrallaan. Käännä paiston puolivälissä. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle.
Pyöritä munkit lämpiminä sokerissa lautasella tai paperipussissa. Tarjoa tuoreena.

Vinkkejä!

* Kypsennykseen käytettävän öljyn määrä riippuu padan / kattilan koosta.
* Varaa lieden lähelle kansi siltä varalta, että öljy kuumenee liikaa tai kuumaan öljyyn pääsee vettä.
* Siivilöi käytetty öljy jäähtyneenä takaisin öljypulloon. Säilytä jääkaapissa. Voit käyttää samaa öljyä 2 - 3 paistokertaan.
* Älä kaada vanhentunutta öljyä viemäriin vaan hävitä se tyhjässä öljypullossa sekajätteen mukana.
 
 
Siman ainekset:
Kuva täältä

4 l vettä
250 g Dansukker Fariinisokeria
250 g Dansukker Taloussokeria
1–2 sitruunan mehu
1/5 tl tuorehiivaa (herneen kokoinen pala)
sokeria, rusinoita

Kiehauta puolet vedestä ja kaada sokerien päälle. Lisää loput vedestä sekä sitruunamehu joukkoon, anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva nestetilkkaan ja sekoita nesteeseen. (Varo ettei ole liian kuumaa!) Anna käydä huoneenlämmössä noin 1 vrk. Pullota sima. Lisää pulloihin 1 tl sokeria ja muutama rusina.

Paine pullossa kasvaa käymisen jatkuessa, joten älä käytä liian tiukkaa korkkia.

Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan. Viileässä valmistumisaika on noin viikko, huoneenlämmössä noin 3 päivää. Säilytä sima viileässä ja käytä noin viikon kuluessa.

Vinkki!
Jos haluat tummempaa simaa, käytä pelkästään Fariinisokeria (500 g). Halutessasi enemmän sitruunan makua, kuori sitruunoiden keltainen kuoriosa mukaan. Pese sitruunat huolellisesti ennen käyttöä. Siivilöi sima ennen pullotusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti